Hoe een zadel onderhouden
Een zadel onderhouden is van groot belang. Een slecht onderhouden zadel zegt veel over de ruiter en zit zeker niet comfortabel. Tevens gaat een slecht onderhouden paardenzadel snel kapot. Een zadel uit leder onderhouden is niet zo moeilijk. Kortom, alle paardenmateriaal en benodigdheden moeten goed onderhouden worden.
Een zadel onderhouden
Een zadel is heel bijzonder voor de ruiter en zeker niet te vergeten ook voor het paard. Een zadel moet goed zitten. Een zadel krijgt het zwaar te verduren tijdens het paardrijden. Vooral de onderdelen van het zadel die rechtstreeks in contact komen met het zweet van het paard, zoals de singel en de teugels, worden zwaar op de proef gesteld. Om ervoor te zorgen dat het leder van je zadel zijn kwaliteit niet verliest, is het aangeraden om het zadel dagelijks na elk gebruik te onderhouden. Een grondige onderhoudsbeurt is één keer per maand nodig, afhankelijk van hoeveel je het zadel gebruikt.
Bij het veelvuldig gebruik van het zadel moet het zadel dagelijks zijn onderhoud krijgen na het paard rijden. Het is belangrijk om de teugels, buikriem en de stijgbeugels los te maken.
Gebruik glycerinezeep of leermelk om het leder van het zadel schoon te maken. Dit zorgt ervoor dat het leder kan hydrateren waardoor het weer soepel wordt. Glycerinezeep bestaat in de vorm van blokzeep of vloeibare zeep. Als het leder reeds voldoende soepel is, kies je echter best voor leermelk. Nadat het zadel is schoongemaakt hebt met glycerinezeep of leermelk, wrijf je het oppervlak in met een vochtige spons, zonder daarbij de zeep te laten mousseren. Het is niet de bedoeling dat je de zeep uitspoelt, het volstaat om het leder uit de zon op kamertemperatuur te laten drogen.
Grondig onderhoud van een zadel
Wanneer het leer van het zadel echt vuil begint te worden ben je toe aan een grondig onderhoud van het zadel.
Voor het invetten moet je natuurlijk het vuil verwijderen zoals aarde, zand, zweet en het oude vet. Op die manier kan het nieuwe vet heel goed in het gewassen leder opgenomen worden. Gebruik ontvettingslotion, glycerinezeep of leermelk.
Met een vochtige spons breng je glycerinezeep aan zonder daarbij de zeep te laten mousseren. Het is niet de bedoeling dat je de zeep uitspoelt. Laat na deze beurt het zadel drogen op kamertemperatuur. Het is afgeraden om glycerinezeep te gebruiken voor natuurlijk of aniline leder.
Om het paardenzadel te voeden gebruik je lederolie. Hiermee kan je het leder diepgaand voeden en wordt de elasticiteit van het leder bevorderd. Het zal het leder eveneens beschermen tegen mogelijke beschadiging van buitenaf. Gebruik een kwast om de olie overal tussen te krijgen. Vergeet de gaatjes van de stiksels niet. De olie gebruik je niet op het zitvlak van het zadel, de teugels of de riemen.
Als laatste gebruik je leder-vet om het het leder te hydrateren en te beschermen. Het vet zal ervoor zorgen dat het leder beschermd wordt. Breng het vet met behulp van een zachte doek aan en masseer goed zodat het in het leder doordringt. Verwijder overbodig vet steeds met een zachte doek
Overdrijf niet met te veel olie of vet want dan wordt het leder te zacht.